Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs en Training mbo-ve
Nationaal Agentschap
Erasmus+ Onderwijs en
Training mbo-ve
Nieuwsbericht
Erkenning leerbedrijven
ma 12-12-2016  
Naam afbeelding
SBB voert de erkenning van leerbedrijven uit aan de hand van het reglement erkenning leerbedrijven SBB, dat werd vastgesteld door het algemeen bestuur van SBB op 13 mei 2016. Voor 2016-2017 kunnen, naast de reguliere werkwijze van voordracht, ook voordrachten ingediend worden via de portfoliowerkwijze. We spreken met ECVET-expert Rob van Wezel, tevens projectleider internationale beroepspraktijkvorming bij SBB, over de nieuwe werkwijze voor het erkennen van buitenlandse leerbedrijven. Vanaf oktober dit jaar is de pilot verbreed en deze (portfolio)werkwijze voor schooljaar 2016-2017 landelijk beschikbaar gesteld, naast de reguliere SBB werkwijze.
Uitleg over de nieuwe werkwijze is te vinden op de website van SBB.
 
Voor het erkennen van leeruitkomsten in het buitenland, en het gebruik van ECVET, is dit een belangrijke ontwikkeling. Rob: “Het is een grote winst dat nu alle mbo-instellingen deze (portfolio)werkwijze kunnen volgen. Omdat de school een belangrijke rol heeft in de portfoliowerkwijze, doet dit recht aan de samenwerking tussen scholen, stagebedrijven en SBB. Het is dus niet alleen een zaak tussen SBB en het leerbedrijf.”
 
Over toekomstige ontwikkelingen zegt Rob verder: “Net als SBB in Nederland, heeft de Handelskammer in Duitsland de rol van Awarding body in het erkennen van Duitse leerbedrijven. Zij controleren bijvoorbeeld ook de leeromgeving op veiligheid en context. Het zou mooi zijn als we die erkenning voor Nederlandse studenten over kunnen nemen en dat SBB het leerbedrijf vervolgens alleen op inhoud en aansluiting bij de kwalificatie toetst. Dit voorkomt dat er dubbelop werk gedaan wordt. Uiteindelijk kun je zo toewerken naar het ontsluiten van leerplekken, in plaats van het van nul af aan erkennen. Een regio als Aken heeft bijvoorbeeld ruim 10.000 leerplekken die door de Handelskammer getoetst zijn. Dat is potentieel een enorme vergroting van mogelijkheden voor Nederlandse mbo-studenten om stage te lopen.”
Nieuwsbrief
Of bekijk hier de laatste versie online
Events Calender
mei 2018
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
PLA on 'ECVET and validation of non-formal and informal learning'
17 MEI
Forum
NIEUWE DISCUSSIEPUNTEN
Kunt u doorgeven via het contactformulier >>
Lifelong Learning Programme
This website has been funded with support from the European Commission. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
European Commission
CINOP
NCP ECVET is onderdeel van
CINOP Publieke programma's