Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs en Training mbo-ve
Nationaal Agentschap
Erasmus+ Onderwijs en
Training mbo-ve
Nieuwsbericht
Over de grens-dag
di 20-11-2018  
Naam afbeelding
Stage lopen over de grens, een cursus volgen in het buitenland, samenwerken met buitenlandse onderwijsinstellingen. De populariteit hiervan in het mbo groeit. Daarom organiseerde het NCP ECVET (CINOP) op 14 november met NA Erasmus+, MBO Raad, SBB en Nuffic de Over de grens-dag voor het mbo.
 

Deze dag was bedoeld voor iBPV-begeleiders voor het opdoen van kennis over alle aspecten van een buitenlandervaring. Een dag vol inspiratie voor ibpv-begeleiders, adviseurs buitenland en medewerkers stagebureau in het mbo. Wegens het grote succes (met meer dan een acht beoordeeld) en de overboeking, wordt er in het voorjaar een nieuwe Over de Grens Dag georganiseerd.

 

Kwaliteitseisen

Vragen als: hoe wordt een leerbedrijf in het buitenland erkend? En: hoe waarborg je dat een student in het buitenland specifieke beroepsvaardigheden opdoet? Daarnaast worden buitenlandstages in het hoger onderwijs beoordeeld met studiepunten (ECTS-systeem), terwijl het in het mbo vooral draait om kwaliteitseisen voor specifieke beroepsvaardigheden. “Deze structuur maakt dat je focus op kwaliteitsafspraken ligt en dat behoeft een andere aanpak”, vertelt Gonnie van der Eerden, manager advies van NA Erasmus+ (CINOP).


Workshops

De Over de grens-dag werd gehouden voor ibpv-begeleiders, adviseurs buitenland en medewerkers stagebureau in het mbo. Tijdens deze dag kwamen in workshopsvorm alle aspecten van een buitenlandervaring aan bod; van de voorbereiding tot en met de impact bij terugkomst uit het buitenland. Naast workshops over studenten en het buitenland en het waarborgen van kwaliteit was er ook aandacht voor docentenmobiliteit.

 
Workshops 
  • Een buitenlandervaring voor iedereen
  • In 6 stappen goed voorbereid op buitenlandstage
  • Examinering in het buitenland
  • De impact/leeruitkomsten van een buitenlandstage/studie
  • Hoe zorg ik voor een kwalitatief goede stage?
  • De leefwereld van studenten in het buitenland
  • Docenten en stafmobiliteit: waarom zou je naar het buitenland moeten gaan?
  • Never trust a stranger; hoe vind ik een betrouwbare partner?
Docentenmobiliteit

De afgelopen vijf jaar heeft docentenmobiliteit in het mbo op vakinhoudelijk en didactisch vlak een grote kwaliteitsslag gemaakt. “Docenten of stafmedewerkers richten zich tijdens een verblijf in het buitenland echt op het leren van de docent of medewerker zelf”, vertelt Van der Eerden. “Ze zetten de lessons learned uit de buitenlandse lespraktijk vaker in hun eigen lessen in, of kijken hoe zij daarmee de opleiding anders vorm kunnen geven. Ook ligt het eigenaarschap hiervan nu niet meer bij de individuele docent, maar dit wordt steeds vaker breed gedragen binnen het team of de instelling.”

Op de Over de grens-dag op 14 november jl. deden de deelnemers kennis op van alle aspecten van een buitenlandervaring. Een dag vol inspiratie voor ibpv-begeleiders, adviseurs buitenland en medewerkers stagebureau in het mbo.

 


Nieuwsbrief
Of bekijk hier de laatste versie online
Events Calender
december 2019
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Forum
NIEUWE DISCUSSIEPUNTEN
Kunt u doorgeven via het contactformulier >>
Lifelong Learning Programme
This website has been funded with support from the European Commission. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
European Commission
CINOP
NCP ECVET is onderdeel van
CINOP