Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs en Training mbo-ve
Nationaal Agentschap
Erasmus+ Onderwijs en
Training mbo-ve
Nieuwsbericht
Terugblik | Conferentie Leven Lang Ontwikkelen 2019
do 12-12-2019  
Naam afbeelding

Tijdens de landelijke Conferentie Leven Lang Ontwikkelen, op 27 november 2019 in DeFabrique te Utrecht, hebben bijna 500 betrokkenen kennis uitgewisseld, elkaar geïnspireerd en gefilosofeerd over wat een volgende stap voor Leven Lang Ontwikkelen zou kunnen zijn in het onderwijs, en wat daarvoor noodzakelijk dan wel wenselijk is.

 
 
 

Leven Lang Ontwikkelen heeft de afgelopen twee jaar een flinke stap gemaakt. En hoewel er al veel in beweging is, is er ook nog veel te doen, aldus Mariëtte Hammer, voorzitter van de SER.

 

Thema

Het thema van de dag is “Jij maakt het mogelijk”. Keynotespeaker Lammert Kamphuis filosofeerde tijdens de plenaire aftrap over wat ontwikkelen eigenlijk is en hoe je je ontwikkelt tot je kern, tot waar je goed in bent en waar je je gelukkig bij voelt en plezier in hebt. Hij sloot af met een quote van Einstein: 'Creativity is intelligence having fun'.

 

Workshops

Na deze inspirerende toespraak was er, naast enkele plenaire onderdelen, keuze uit bijna 50 workshops die Leven Lang Ontwikkelen vanuit allerlei invalshoeken belichtten. Zowel vanuit het beroepsonderwijs als vanuit de private bedrijven.

Het erkennen dat mensen leer- en werkervaringen hebben, dat er een privésituatie is, een taalachterstand of een andere context die meespeelt tijdens hun leven lange ontwikkeling kwam in meerdere workshops naar voren. In sommige workshops werd duidelijk dat scholen en bedrijven heel creatief zijn in het oppakken van de ‘vele wegen die naar Rome leiden’.

Het waren concrete voorbeelden over wat er komt kijken en wat mogelijk is bij het vorm en invulling geven aan een Leven Lang Ontwikkelen. Hoe er wordt samengewerkt in de regio, welke methodes worden ontwikkeld en ingezet en op welke wijze het lukt om onderwijs flexibeler en meer gepersonaliseerd te maken.

Tijdens verschillende workshops vertelden (ex)deelnemers aan een ontwikkel- of scholingstraject, op soms indrukwekkende wijze, wat de gepresenteerde initiatieven hen persoonlijk heeft opgeleverd.

 

Afsluiting

De dag werd afgesloten met een interview met enkele deelnemers aan de dag, en met minister Ingrid van Engelshoven (OCW). De minister, die zelf ook bij een workshop aanwezig was, vertelde dat vooral de ervaringen van betrokkenen haar erg hadden geïnspireerd en gemotiveerd.

De boodschap van de dag was helder: ‘Ontwikkeling is alles’. En omdat ontwikkeling voor iedereen essentieel is om zinvol mee te blijven doen, is het een zaak van iedereen: onderwijs, politiek, werkgevers en werknemers. Op school, thuis en op het werk. ‘We kunnen veel van elkaar leren en elkaar inspireren.’

Onderwijs dat opleidt voor één beroep verandert naar opleiden voor een flexibele carrière.

 

Ineke Magdelijns-Hobé

(verslag)
 

Zie voor een terugblik ook het MAGAZINE dat is samengesteld over deze dag.

Nieuwsbrief
Of bekijk hier de laatste versie online
Events Calender
juli 2020
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Forum
NIEUWE DISCUSSIEPUNTEN
Kunt u doorgeven via het contactformulier >>
Lifelong Learning Programme
This website has been funded with support from the European Commission. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
European Commission
CINOP
NCP ECVET is onderdeel van
CINOP